8 Ocak 2010 Cuma

Burun Ucu Estetiği

0 yorum

Burun ucundaki düşüklük, genişlik ve asimetri durumlarında yapılan düzeltme ameliyatlarını bütün olarak Tipplasti(Burun ucu estetiği) şeklinde isimlendiririz. Tip plasti ameliyatlarında burun ucu değişiklikleri ile birlikte burun kanatlarındaki asimetriler, burunu geniş gösteren kanat deformiteleride düzeltilebilir.

Ameliyat öncesi yapılacak görüşmelerde hem kişinin istek,beklentileri değerlendirilir ve hemde detaylı muayene yapıldıktan sonra birlikte ameliyat planıda hazırlanır.

Bu ameliyatlar lokal anestezi ile yapılabileceği gibi genel anestezi ile de yapılabilir. Yapılacak müdahalenin içeriğine göre 30 dk- 1saat arasında sürecek bir işlemdir.

Ameliyat sonrasında ağrı sorunu olmaz ve tampon kullanımı gerekmemektedir. Buruna uygulanan flaster bandaj ortalama 5 gün içerisinde alınır. Hasta iş ve sosyal hayata ertesi gün dahi dönebilir.

Meme Ucu Problemleri

0 yorum

Meme Ucu Problemleri ; Meme başının içe doğru çökük olması tablosudur ve İnverted nipple olarak da adlandırılır. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Estetik ve fonksiyonel olarak sorunlara neden olan bu tablo genellikle ergenlik sonrasında meme gelişimi ile birlikte ortaya çıkar. Estetik sorun aktif cinsel hayata geçişte doğal olarak psikoseksüel sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenden dolayı hasta emzirme döneminde özellikle ciddi sorunlar yaşar.

Bu tablonun nedeni olarak sıklıkla meme başı alt kısmındaki süt kanallarının doğuştan veya enfeksiyon veya diğer nedenlerle kısalması gösterilmektedir. Meme başının içe doğru çökük olması hafiften ciddiye doğru çeşitli evrelerde karşımıza çıkabilir. Hafif vakalarda meme başı etrafına yapılacak minik bir baskı ile meme başı normal şeklini alırken, ciddi vakalarda bu manevra dahi işe yaramaz. Bu manevrayı doğal olarak ameliyat endikasyonunu belirlerken de kullanırız.

Meme başının içe doğru çökük olduğu durumlarda ameliyatı genellikle lokal anestezi altında ameliyathane koşullarında yaparız. Nadiren sedasyon olarak adlandırdığımız sakinleştirici ilaçlarda eklenebilir. Ameliyat süresi endikasyona göre 15 dakika ile 1 saat arasında değişiklik gösterir. Hasta ameliyatın yapıldığı gün taburcu edilir. İş hayatına ve sosyal yaşama hemen dönüş gösterebilir. Ancak memeyle ilgili cinsellik kısa süre önerilmez.

Bu sorunla ilgili en sık karşılaştığımız iki soru nüks olurmu ve sonrasında emzirmeyle ilgili sorun yaşarmıyım şeklindedir. Aslında bu iki sorunun cevabı birbiri içine geçmiş durumdadır. Hafif derece vakalarda meme başı altındaki süt kanallarına müdahale etmeden yani kesmeden ameliyat yapacağımız için emzirmede sorun olmaz ve nüks olasılığı neredeyse sıfır olacak kadar düşüktür. Daha ciddi vakalarda ise mecburen süt kanallarına müdahale edilmesi gerekirse emzirme teorik olarak olası değildir. Bu şekilde radikal bir cerrahi girişim uygulandığında da nüks oranı çok düşüktür. Her halukarda bu sorundan kurtulmuş olmak hastayı kendi iç dünyasında belirgin ölçüde rahatlatacaktır.