12 Ocak 2010 Salı

Kepçe kulak - OTOPLASTİ

0 yorum

Kepçe kulak estetiği (Otoplasti) ameliyatında dikkat edilecek, bir anlamda fark yaratabilecek nüanslar bulunmaktadır. Bu ameliyatda diğer meslekdaşlarımdan farklı olarak uyguladığım kritik değişiklikler bulunmaktadır. En önemlisi ameliyat esnasında hastanında aktif katılımını sağlayarak beğeni düzeyini artırmaya çalışmamdır. Erişkin yaşta lokal anestezi ile yapılan bu ameliyatda uygulamanın bittiği tarafta saha temizliği yapıldıktan sonra hastaya ayna verip yeni kulağını beğenip-beğenmediğini veya başkaca nasıl değişiklikler istediğini soruyorum. Dolayısıyla hastanın ameliyat sonrasında sürprizle karşılaşmasını önlemiş oluyorum. Bu uygulama başlangıçta hastalara ürkütücü geliyordu ama ameliyat esnasında vakaya dahil olup isteklerini belirtebilme olanağını sunmuş olmam en titiz hastaların dahi sonuçlardan maksimum memnun olmasını sağladı.

Fark yarattığını düşündüğüm diğer nokta ise ameliyat sonrasında uygulanan bandajdaki değikikliktir. Bildiğiniz gibi bu ameliyatlardan sonra uygulanan bandajlar çok kaba görünümde olup, hastanın sosyal açıdan kısa süre için bile (min. 3 gün) dışlanmışlık hissine kapılmasına neden olurlar. Ben bu ameliyatlardan sonra hastalarıma sadece saç bandı(tenisçi bandanası) ile minik bir bandaj uygulayarak bahsettiğim sosyal sorunlara neden olmadığımı düşünüyorum.

Farklılık yaratan en önemli husus ise bu ameliyatlarda uygun vakalarda İple Askı Tekniğini uygulamamdır. Bu teknikte herhangi bir kesi yapmadan, bu iş için tasarlanmış özel aparatlar kullanarak ortalama 15-30 dakika içerisinde ameliyat tamamlanabilir. Hasta ameliyatdan hemen sonra iş hayatına dönebilir.

Gögüs Ucu Estetiği

0 yorum

Meme başı etrafındaki kahverengi yuvarlak bölge AREOLA olarak adlandırılır. Areolada büyüklük doğuştan olabileceği gibi hamilelik ve kilo almaya bağlı meme büyümeleri durumlarında da çap genişler. Areolanın normalde olması gereken çapı 4.5-5 cm civarındadır. Klinik gözlemlerimde areola çapının 15 cm ye kadar büyüdüğüne şahit oldum.

Sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmasada estetik açıdan ortaya şık olmayan görüntü çıkar. Bu sorun areola küçültücü işlemlerle rahatlıkla giderilebilir.

Gögüs Ucu Estetiği lokal anestezi ile yapılabileceği gibi sedasyon(sakinleştirici ilaç)la da yapılabilir. Geniş olan areola çapı 5 cm olacak şekilde planlanarak halkasal şekilde küçültülür. Ameliyat neticesinde areola dış sınırında halkasal şekilde hafif bir iz kalır. Hasta aynı gün taburcu edilir ve sosyal yaşantısına aynı gün dönebilir.

Cinsel Organ Estetiği

0 yorum

Cinsel Organ Estetiği

Küçük dudaklar (labium minus), büyük dudakların arasında ince deri kıvrımı şeklinde uzanır. Önde orta çizgide birleşerek klitorisi (bızır) bir kılıf gibi örterler. Küçük dudaklar arkaya doğru küçülür ve belli belirsiz bir kıvrım halini alır. Renk, şekil ve büyüklükleri ırka ve yaşa göre değişiklik gösterebilir.

Normal olarak ortalama uzunlukları 5 cm boyunda ve 0.5-1 cm kalınlığındadır. Vajen girişindeki ıslaklığı sağlayan, Bartholin denilen bezlerdeki salgının akış noktası küçük dudakların iç yüzlerinde bulunmaktadır. Bu bezlerin ağzı çok kolay mikrop kapabilmekte ve apse oluşturabilmektedir. Bazen labium majuslar yani dış dudaklar yapısal olarak normalden uzun olabilir. Bu durumda cinsel ilişki esnasında penisin itmesi ile labiumlar gerilebilir ve bu da ağrıya yol açabilir. Bu durumda tedavi ve kozmetik amaçlı cerrahi ile labiumlar normal boyutlarına indirilebilir. Labiumların düzeltilmesi operasyonlarına “labioplasti” adı verilir. Benzer şekilde dış dudakların asimetrik olması durumu da hem psikolojik hem de fonksiyonel olarak cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir ve yine labioplasti gerekli olabilir.

Lokal anestezi altında, ameliyathane şartlarında küçük dudaklar olması gerektiği kadar küçültülebilir. Kendiliğinden eriyen dikişlerle yara dikilir. Ameliyat süresi, yarım saat civarında sürebilir. Bu ameliyat kızlık zarına zarar vermez, cinsel ilişkiye, orgazma, gebe kalmaya ve doğum yapmaya herhangi bir zararı veya engeli yoktur.

Ameliyattan sonra idrar yapma ile ilgili bir sorun olmaz, doktor tarafından önerilen temizlik yöntemleri ile bakım yapılır. Rahatsızlık verecek derecede ağrı ve yanma olmaz. Yara iyileşmesi ile ilgili problemlerle sık karşılaşılmaz. Ameliyatın ertesi günü duş alınabilir, normal hayata dönülebilir. Yara iyileşmesi bir haftada tamamlanır. Ameliyattan 3-4 hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Dıştan bakıldığında ameliyat izi fark edilmez.

Vajinal Daraltma Ameliyatları: Vajinal daraltma yada yenileme ise yaş veya doğumlara bağlı olarak vajinanın gevşemesi sonucu oluşan estetik görünüm düzeltmeye ve cinsel ilişki hazzını artırmaya yönelik cerrahi bir uygulamadır. Gevşeme yapısal olarak veya normal doğum sonrası oluşan travma sonucunda kadında alt genital bölgede bulunan kas ve yumuşak dokuların gevşeyip genişlemesi ve sarkmasıdır.

Vajinal kaslar gevşer, normal gerginlik ve dirençleri azalır, vajinayı kontrol ve destek fonksiyonları bozulur. Sonuç olarak vajinagevşer, iç, dış genişliği artar ve cinsel haz azalır. Duvarlardaki gevşeme aynı zamanda cinsel partner olan erkeğin duyacağı cinsel hazzı da azaltacaktır. Cerrahi olarak vajinal kanal daraltılmakta ve gevşemiş olan kas yapıları düzeltilmektedir.

Meme Protezleri

0 yorum

1960′lı yıllarda kullanılmaya başlanan silikon protezler günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde meme büyütme ameliyatlarında kullanılan protezler silikondan yapılmış bir kese içine silikon jel veya serum fizyolojik doldurulmuş olanlardır. Silikon vücut için zararlı bir madde değildir.

Silikon inert bir maddedir, yani vücut içine yerleştirildikten sonra organizma ile kimyasal reaksiyona girmez, moleküler yapısı değişmez. Dünyada 40 yılı aşkın bir süreden beri meme protezleri kullanılmaktadır ve yapılan araştırmalar sonucunda kanser ya da başka bir sistemik hastalık riskini artırmadığı saptanmıştır. Silikon ile meme kanseri arasında herhangi bir ilişki olmadığı bilimsel bir gerçektir.

Protezler içinde bulundurdukları maddeye göre 2 gruba ayrılırlar:

1. Serum fizyolojik içeren protezler

2. Silikon içeren protezler

Protezler, şekillerine göre 2 gruba ayrılırlar:

1. Yuvarlak protezler: Yarım küre şeklindedirler. Yerleştirildikten sonra memenin üst yarısında da dolgun bir görünüm oluştururlar.

2. Anatomik (damla şeklinde) protezler: Damla şeklindedirler. Şekilleri, memenin doğal şekline daha uyumludur. Yerleştirildikten sonra memenin alt yarısında dolgun bir görünüm oluştururlar.

Kliniğimizde, FDA (American Food and Drug Administration) tarafından onaylanmış Meme protezleri kullanılmaktadır.

Damak Yarığı

0 yorum

damak-yarigi1Damak yarığı sadece yumuşak damağı ya da tüm damağı etkileyebilir.sadece yumuşak damak yarığı varsa 3. ayda onarım yapılabilir. Tüm damak dokusunda yarık varsa onarım 9. ayda yapılır.
damak-yarigiDamak yarığında en önemli sorun bebeğin beslenmesi ile ilgilidir. Damağın yarık olmasından dolayı, beslenme esnasında östaki borusuna ve solunum yollarına kaçacak olan besinler sık orta kulak iltihabına ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar nedeniyle bebeğin gelişmesi de kötü yönde etkilenecektir. Hatta sık orta kulak iltihabı bebekte kalıcı işitme kayıplarına dahi neden olabilir. Bundan dolayı ailenin özellikle bebeğin beslenmesi ile ilgili olarak profesyonel yardım alması gerekmektedir.

Damak yarığı onarımında esas hedef damaktaki kas fonksiyonunun onarılarak normal fizyolojinin temin edilmesi ve sonuç olarak da normal konuşmanın sağlanmasıdır. Kliniğimizde çoğunlukla normal ve normale yakın konuşma sağlanmaktadır. Damak yarıklarının onarımında fonksiyonun normale çok yakın olarak sağlanmasında yarığın kapatılmasının yanında damak boyunun uzatılmasının da büyük önemi vardır. Kliniğimizde bu amaçla farklı bir damak yarığı onarımı tekniği uygulanmaktadır. İleri derecede olan yarıklarda bütün cerrahi onarım tekniklerine rağmen konuşmada sorunlar olabilir. Bu gibi durumlarda konuşma terapistlerinden faydalanmak gerekecektir.