11 Ocak 2010 Pazartesi

Gögüs Büyültme

0 yorum

Meme, kişinin kadınlığını simgeleyen erojen organlardan birisidir. Meme büyütme ameliyatları, genelde meme dokusu az gelişmiş şekilde olan ya da hamilelik sonrası veya kilo verme sonucunda memesi küçülen bayanlara daha dolgun, dik, diri ve estetik olarak daha güzel görünümlü meme kazandırmak amacıyla yapılır. Ayrıca meme dokusunun küçük olması kişinin giysi seçiminde de büyük sıkıntılara neden olur. Büyütmenin oranı, kişinin arzusu, mevcut memenin durumu ve göğüs kafesinin ölçüleri dikkate alınarak belirlenir.

Meme Büyütme ameliyatlarında, hasta seçimi, cerrahi teknik seçimi ve kullanılacak protezin seçimi uygun şekilde yapılırsa sorunsuz bir girişim ve mükemmel bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Burun Estetiği

0 yorum

Burun-estetigiBurun estetiği ameliyatları tüm dünyada en sık yapılan estetik ameliyatların başında gelmektedir.Burun estetiği ameliyatlarının bu kadar fazla yapılmasının nedenleri arasında kişinin morfolojisinde en belirgin yerde olması ve gizlenemeyecek bir lokasyonda olması bulunmaktadır. Dolayısıyla kişi aynaya baktığında veya sosyal ortama girdiğinde ilk dikkati çeken noktalardan birisi burundaki şekille ilgili yapısal durumlar olmaktadır.Burundaki yapısal sorunlar herkesde aynı ölçüde sıkıntıya yol açmaz, ancak sıkıntı oluşturduğu durumlarda bu sıkıntı ciddi ölçülerde olabilmektedir. Günümüz modern tıp uygulamalarında bu sorunların çözümünün oldukça kolay olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Tüm dünyada en fazla yapılan estetik ameliyat olmasına rağmen toplumumuzda hala burun estetiği ameliyatlarıyla ilgili yersiz korkular bulunmaktadır. Bunların arasında ameliyat sonrasında ağrı ve tamponla ilgili korkular ilk sırada yer almaktadır. Sonrasında burnum düşermi veya kayma olurmu şeklinde kaygılar yer almaktadır.

Gelişmeye, öğrenmeye ve araştırmaya uygun yapım dolayısıyla bu sorunları fazlasıyla neden-niçin sorularıyla inceleme imkanım oldu. Sonrasında geliştirdiğim ve uyguladığım modern yöntemlerle bu tip sorunları oldukça yüksek oranda çözme fırsatım oldu.

Burun estetiği ameliyatı yaparken özellikle dikkat ettiğim diğer bir hususda aynı zamanda nefes alma sorunlarınıda çözebilmektir.Burun ameliyatı yapan cerrah branşı ne olursa olsun hem estetik sorunu ve hemde nefes alma sorununu çözebilmelidir. Aksi takdirde bu ameliyatları hiç yapmaması daha doğru olacaktır.

Burun estetiği ameliyatını planlarken ve yaparken kişinin yüz oranlarını dikkatli bir şekilde incelemek gerekir. Sonuçta yapılacak burun mükemmel dahi olsa kişinin yüz oranlarına ve harmonisine uygun değilse hep bir eksiklik olacaktır. Maksillofasyal cerrahi(Çene Cerrahisi) ile yıllardır ilgilenen bir cerrah olarak bu alanda yaptığım çalışmaların bana yüz oranları ve harmonisini daha da iyi değerlendirebilme yetisi kazandırdığını düşünüyorum. Sonuçta burunu yüzden ve yüzdeki diğer organlardan ayrı düşünmek yersiz bir nokta olacaktır.

Her ameliyatda olduğu gibi burun estetiği ameliyatlarında da hekimi ve hastayı başarıya götürecek kriterler arasında nezaket ve korumacı yaklaşım da yer almaktadır. Hayatın her alanında olduğu gibi ameliyatlarda da dokulara karşı olabildiğince nazik davranmak gerekmektedir. Gerekmedikçe burundan en ufak kıkırdak veya kemik doku çıkartmamak oldukça önemlidir.

Burun estetiği ameliyatlarının güzel görünüm ve rahat nefes alma gibi faydalarına ek olarak belkide bunlardan daha da önemli artısı kişinin özgüvenindeki belirgin artıştır. Meslek hayatımda bu şekilde sorun yaşayan o kadar çok hasta ile karşılaştımki özgüven artışının ne kadar önemli olduğuna bizzat yaşayarak şahit oldum.

Dudak Yarığı

0 yorum

dudak-damak-yarigiDudak yarığı, dudakta küçük çentiklenmeden çift taraflı yarığa varacak şekilde farklı derecelerde olabilir. Birlikte damak yarığı da olabilir. Dudak yarığı olan hastalarda sıklıkla diş arkının dizildiği alveol dediğimiz kemik yapıda da yarık bulunur.

Dudak yarıklı bebekler ciddi sorunla karşılaşmadan meme emerek normal şekilde beslenebilirler. Dudak yarığı olan hastalarda kozmetik problem en büyük sıkıntıyı oluşturmaktadır.Dudak yarığı onarımı bebek 3 aylık iken yapılır. Dudak yarığı onarımında amaç estetik olarak normale çok yakın bir görünüm sağlamaktır. Kliniğimizde alveol denilen kemik yapıda dudak yarığı onarımı esnasında kemik yerleştirilerek onarılır.

dudak-yarigiAlveol denilen kemik yapının erken dönemde onarılması yurt dışındaki modern plastik cerrahi kliniklerinininde uyguladığı en çağdaş yöntemdir. Bunun avantajı, dudağın erken dönemde estetik olarak daha iyi görünüm alması ve yarık olan tarafta çökük-basık görünen burun kanadının yükseltilmesidir. Bu anomalilerin erken dönemde onarılması çocukta oluşabilecek psikolojik sorunlarında önüne geçmektedir.

Meme Kanseri

0 yorum

gogus-kanseriMeme kanseri, kadınlarda en sık rastlanan kanserlerden bir tanesidir. Meme kanserlerinin tedavisi için uygulanan en temel yöntem cerrahi olup, memenin bir kısmının ya da tamamının alınmasından ibarettir. Cerrahi tedavi yöntemine ek olarak kanserin derecesine göre radyoterapi(ışın tedavisi) ve kemoterapi(ilaç tedavisi) de tedaviye eklenen rejimlerdir.

Cerrahi tedavi uygulanarak memesi alınmış bir kadın, kanser gibi bir hastalığa yakalanmış olmanın verdiği sıkıntısının yanı sıra kadınlığını simgeleyen bir organının kaybından dolayı da büyük bir ruhsal çöküntü içindedir. İlerleyen cerrahi teknikler sayesinde günümüzde memesini yitiren bir kadına yeni bir meme görünümünü kazandırmak son derece başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Bu tür operasyonların yapılabilmesi için bazı vakalarda cerrahi tedaviye ek olarak uygulanan radyoterapi ve kemoterapi gibi rejimlerin sonuçlanması beklenir. Ancak bazı durumlarda meme kanseri ameliyatı yapılırken meme onarımı ameliyatı da yapılabilir.

Günümüzde, özellikle uygun olan vakalarda aynı seansta onarım ameliyatının da yapılması en güncel seçenek halindedir.

Mons Pubis

0 yorum

Mons pubis, klitorisin üst kısmındaki kıllı bölgedir. Bu bölge Venüs tepesi olarakda adlandırılır. Mons pubisle ilgili sorunlar, bu bölgedeki yağlanmadan dolayı fazlaca belirgin olması ve kilo alıp vermeye bağlı olarak sarkması şeklinde sıralanabilir.

Mons pubisdeki belirginlik sıklıkla pantolon üzerinden dahi fark edilecek ölçülerde olabilmektedir. Bu sorunu gidermek için yapılacak işlem klasik liposuction(yağ emme) ameliyatıdır. Ameliyat hastane koşullarında genel anestezi veya sedasyonla yapılabilir. Bölgeden uzaklaştırılacak yağ dokusu belirginliği azaltacağı veya yok edeceği için kişinin sorunuda çözümlenebilecektir. Ameliyat sonrasında ödemin geçmesi için ortalama 1-1.5 aylık bir süreye ihtiyacınız olacağını bilmeniz gereklidir. Ameliyat sonrasında 1 hafta cinsel perhiz uygulamanız yeterlidir.

Mons pubisdeki sarkıklık genetik olarak yatkın kişilerde sıklıkla fazlaca kilo alıp vermeye ve doğuma bağlı olarak oluşur. Bu sorunun çözümünde ise karın germe ameliyatı esnasında yaptığımız uygulamalar yeterli olmaktadır. Eğer kişinin karın germe ameliyatına ihtiyacı yoksa sezaryen izi üzerinden veya olası sezaryen kesisi bölgesinden girilerek mons pubis üzerindeki yumuşak doku yukarıya asılabilir.

Saç Ekimi

0 yorum

sac-ekimiSaç dökülmesinin tespit edilebilen pek çok nedeni bulunmaktadır. En sık karşılaşılan saç kaybı şekli, tıbbi olarak androjenik alopesi adı verilen ve cinsiyet hormonlarının etkileri ile ortaya çıkan erkek tipi saç kaybıdır. Androjenik alopesi dışında sigara, yaşlanma, hormonal değişiklikler, ailevi yatkınlık, aşırı kilo alıp hızla kilo verme, uzun süren ateşli hastalıklar, ilaçlar, yanık ve stres gibi etkenler saç dökülmesine neden olabilir.

Saç kaybı genellikle ya başın tepe kısmından, ya da alın bölgesinde şakak üstlerinden başlar ve zamanla başın önce tepe kısmına, daha sonra da arka kısımlarına doğru genişler. Son aşamada sadece dökülmeye karşı en dayanıklı bölgeler olan kenar kısımları ve ense bölgesinde saç kalır. Bu bölgelerdeki saçlar, cinsiyet hormonlarının saçlar üzerindeki etkilerine karşı daha dirençlidirler. Dirençli bölgelerdeki saçların da dökülmesi tam bir saç kaybına yol açar ki, bu durum son derece ender rastlanan bir durumdur. Saçların, başın her bölgesinde dökülmeye farklı derecelerde direnç göstermesinin nedenleri ise net olarak bilinmemektedir.

Saç kaybını engellemek amacıyla geliştirilen ilaçların %100 etkisinin olduğu henüz ispat edilememiştir. Cerrahi olarak eskiden beri kullanılan pek çok teknik bulunmaktadır, ancak, bu tekniklerin büyük çoğunluğu bu günkü modern estetik cerrahi içinde kendine yer bulamamıştır. Çoğu tekniğin sadece tarihi önemi bulunmaktadır. Günümüz modern estetik cerrahisinde saç ekimi amacıyla mini ve mikro greft yöntemi kullanılmaktadır.

Saçların genetik olarak dökülmeye karşı en dirençli olduğu bölge olan ensede iki kulak kepçesi arasında kalan kısımdan saç şeridi deriyle birlikte çıkartılır ve bu bölge özel bir teknikle iz kalmayacak şekilde kapatılır. Doku parçası içindeki saç kökleri operasyon ekibi tarafından 1-2 saç teli içeren mikro greftlere ve 2-5 saç teli içren mini greftlere ayrılır. Saçların tamamen döküldüğü ya da seyrek olduğu alanlarda cildin altına doğru toplu iğne başı büyüklüğünde ince kanallar açılarak içine hazırlanan saç kökleri bırakılarak ekim işlemi tamamlanır.

Operasyon genellikle lokal anestezi ile, çok nadirende genel anestezi ile yapılır. Saç ekimi yapılacak alanın büyüklüğüne göre 2-5 saat arasında sürebilir. Saç ekimi yapılacak alan çok büyük ise 2 veya 3 seans ekim yapmak gerekebilir. Seanslar arasında 6 ay beklemek yeterlidir. Operasyon sonrasında hastanede kalmak gerekmez. Kişi işine ve hafif aktivitelere 2-3 gün içerisinde dönebilir. Ense bölgesinden dikiş alınması gerekmemektedir. Kişi 3-4 gün sonra banyo yapabilir. Ekim yapılan bölgedeki saçlar 2-3 hafta içinde dökülür, ancak, saç kökleri yerinde kalır. Bu saç köklerinden saçlar 1-1,5 ay içinde tekrar uzamaya başlar.

Saç Ekimi yapılan saçlar alındıkları ense bölgesinin genetik özelliğini ekim yapılan bölgeye de taşırlar ve o bölgede de dökülmeye karşı dirençlidirler. Normal saçlar gibi uzarlar. Başarılı bir saç nakli operasyonu kişinin kendine olan güveninin artmasına ve sosyal olarak daha aktif hale gelmesine katkı sağlayacaktır.