11 Ocak 2010 Pazartesi

Saç Ekimi


sac-ekimiSaç dökülmesinin tespit edilebilen pek çok nedeni bulunmaktadır. En sık karşılaşılan saç kaybı şekli, tıbbi olarak androjenik alopesi adı verilen ve cinsiyet hormonlarının etkileri ile ortaya çıkan erkek tipi saç kaybıdır. Androjenik alopesi dışında sigara, yaşlanma, hormonal değişiklikler, ailevi yatkınlık, aşırı kilo alıp hızla kilo verme, uzun süren ateşli hastalıklar, ilaçlar, yanık ve stres gibi etkenler saç dökülmesine neden olabilir.

Saç kaybı genellikle ya başın tepe kısmından, ya da alın bölgesinde şakak üstlerinden başlar ve zamanla başın önce tepe kısmına, daha sonra da arka kısımlarına doğru genişler. Son aşamada sadece dökülmeye karşı en dayanıklı bölgeler olan kenar kısımları ve ense bölgesinde saç kalır. Bu bölgelerdeki saçlar, cinsiyet hormonlarının saçlar üzerindeki etkilerine karşı daha dirençlidirler. Dirençli bölgelerdeki saçların da dökülmesi tam bir saç kaybına yol açar ki, bu durum son derece ender rastlanan bir durumdur. Saçların, başın her bölgesinde dökülmeye farklı derecelerde direnç göstermesinin nedenleri ise net olarak bilinmemektedir.

Saç kaybını engellemek amacıyla geliştirilen ilaçların %100 etkisinin olduğu henüz ispat edilememiştir. Cerrahi olarak eskiden beri kullanılan pek çok teknik bulunmaktadır, ancak, bu tekniklerin büyük çoğunluğu bu günkü modern estetik cerrahi içinde kendine yer bulamamıştır. Çoğu tekniğin sadece tarihi önemi bulunmaktadır. Günümüz modern estetik cerrahisinde saç ekimi amacıyla mini ve mikro greft yöntemi kullanılmaktadır.

Saçların genetik olarak dökülmeye karşı en dirençli olduğu bölge olan ensede iki kulak kepçesi arasında kalan kısımdan saç şeridi deriyle birlikte çıkartılır ve bu bölge özel bir teknikle iz kalmayacak şekilde kapatılır. Doku parçası içindeki saç kökleri operasyon ekibi tarafından 1-2 saç teli içeren mikro greftlere ve 2-5 saç teli içren mini greftlere ayrılır. Saçların tamamen döküldüğü ya da seyrek olduğu alanlarda cildin altına doğru toplu iğne başı büyüklüğünde ince kanallar açılarak içine hazırlanan saç kökleri bırakılarak ekim işlemi tamamlanır.

Operasyon genellikle lokal anestezi ile, çok nadirende genel anestezi ile yapılır. Saç ekimi yapılacak alanın büyüklüğüne göre 2-5 saat arasında sürebilir. Saç ekimi yapılacak alan çok büyük ise 2 veya 3 seans ekim yapmak gerekebilir. Seanslar arasında 6 ay beklemek yeterlidir. Operasyon sonrasında hastanede kalmak gerekmez. Kişi işine ve hafif aktivitelere 2-3 gün içerisinde dönebilir. Ense bölgesinden dikiş alınması gerekmemektedir. Kişi 3-4 gün sonra banyo yapabilir. Ekim yapılan bölgedeki saçlar 2-3 hafta içinde dökülür, ancak, saç kökleri yerinde kalır. Bu saç köklerinden saçlar 1-1,5 ay içinde tekrar uzamaya başlar.

Saç Ekimi yapılan saçlar alındıkları ense bölgesinin genetik özelliğini ekim yapılan bölgeye de taşırlar ve o bölgede de dökülmeye karşı dirençlidirler. Normal saçlar gibi uzarlar. Başarılı bir saç nakli operasyonu kişinin kendine olan güveninin artmasına ve sosyal olarak daha aktif hale gelmesine katkı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder