12 Ocak 2010 Salı

Kepçe kulak - OTOPLASTİ


Kepçe kulak estetiği (Otoplasti) ameliyatında dikkat edilecek, bir anlamda fark yaratabilecek nüanslar bulunmaktadır. Bu ameliyatda diğer meslekdaşlarımdan farklı olarak uyguladığım kritik değişiklikler bulunmaktadır. En önemlisi ameliyat esnasında hastanında aktif katılımını sağlayarak beğeni düzeyini artırmaya çalışmamdır. Erişkin yaşta lokal anestezi ile yapılan bu ameliyatda uygulamanın bittiği tarafta saha temizliği yapıldıktan sonra hastaya ayna verip yeni kulağını beğenip-beğenmediğini veya başkaca nasıl değişiklikler istediğini soruyorum. Dolayısıyla hastanın ameliyat sonrasında sürprizle karşılaşmasını önlemiş oluyorum. Bu uygulama başlangıçta hastalara ürkütücü geliyordu ama ameliyat esnasında vakaya dahil olup isteklerini belirtebilme olanağını sunmuş olmam en titiz hastaların dahi sonuçlardan maksimum memnun olmasını sağladı.

Fark yarattığını düşündüğüm diğer nokta ise ameliyat sonrasında uygulanan bandajdaki değikikliktir. Bildiğiniz gibi bu ameliyatlardan sonra uygulanan bandajlar çok kaba görünümde olup, hastanın sosyal açıdan kısa süre için bile (min. 3 gün) dışlanmışlık hissine kapılmasına neden olurlar. Ben bu ameliyatlardan sonra hastalarıma sadece saç bandı(tenisçi bandanası) ile minik bir bandaj uygulayarak bahsettiğim sosyal sorunlara neden olmadığımı düşünüyorum.

Farklılık yaratan en önemli husus ise bu ameliyatlarda uygun vakalarda İple Askı Tekniğini uygulamamdır. Bu teknikte herhangi bir kesi yapmadan, bu iş için tasarlanmış özel aparatlar kullanarak ortalama 15-30 dakika içerisinde ameliyat tamamlanabilir. Hasta ameliyatdan hemen sonra iş hayatına dönebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder